СМЕСВАНЕ И МАСТЕРИНГ 

Смесване и мастеринг са две съвсем различни дейности. Общото между тях е, че са част от стъпките от суров запис до краен продукт. Преди да смесвате и мастерирате звука, първо трябва да го запишете. Много е важно качеството на суровия запис. Ако той е направен на границата на изкривяването на звука, то доброто смесване и мастеринг са много трудно постижими.  Една от най-страшните реплики в звукозаписа е: „Абе айде запиши го там, пък после ще му мислим.”

Ако някога чуете това – бягайте далеч. Лошият запис си остава лош запис без значение колко добър тонрежисьор ще го обработва.  Различни технически параметри са необходими за добро смесване и мастеринг. Хардуерът и софуерът са различни. Едно от изисванията за добро смесване и мастеринг е записите да се обработват на професионални мониторни колони, а не на слушалки. Много е важно е помещението, в което ще смесвате и мастерирате, да е с подходяща акустична третировка.

 

СМЕСВАНЕ И МАСТЕРИНГ – ЩО Е ТО?

Смесването на сурови записи означава да обработиш всички записани пътечки с еквалайзери, компресори, ривърб, дилей и други ефекти според желаното звучене. Когато всяка от тях е обработена и готова, тогава вече идва време за мастеринг. Това, както се досещате, е много сложен и продължителен процес. За добро смесване е нужен много опитен и добре чуващ тон режисьор. Най-често при смесването той работи сам в помещението. Изолирането от всички външни шумове и разсейващи фактори е много важно. Шаблонът, по който се работи, е максимум 60мин работа, след което задължителни 10-15мин почивка. Това е необходимо, защото слухът се изморява и адапрацията на ухото намалява

Мастеринг е смесването и обработката на всички пътечки заедно. В този фин и сложен процес се използват различни линейни еквалайзери, специални хардуерни компресори, аналогови и цифрови лимитери. Така се постига една обемна звукова картина с еднакво ниво на звучене.  Мастерингът всъщност е довършителната стъпка на всеки многокомпонентен запис.

 

СМЕСВАНЕ И МАСТЕРИНГ – ОБЩИ ПРАВИЛА

Реално погледнато, за добро смесване и мастеринг правила няма. Всеки звукорежисьор има собствен метод на работа, който е развил в годините по време на работата си. Индивидуалният подход при смесване и масеринг e може би единственото правило, което се спазва. Субективната преценка за звуковата картина е един от основните компоненти в процеса на смесване и мастеринг. Когато обработвате даден трак преди всичко трябва да се съобразите със стила на музиката, която правите.

Слушането е изморителен процес . Неизбежните повторения на един и същи сегмент от записа, който обработвате, размиват представата ви за реалното звучене на стила. За да се придържате към „вярното” звучене е хубаво предварително да си подготвите звуков образец. Той ще е вашият ориентир как би трябвало да звучи завършеното парче. Правилната употреба на еквалайзерите, компресорите и другите ефекти също гарантират един добър краен продукт. А коя е правилната употреба? Има препоръки, но не и строги правила. Слушането е определящо.

 

СМЕСВАНЕ И МАСТЕРИНГ – ПРЕПОРЪКИ

Първата и най-важна препоръка е – ако не го разбирате и не го знаете не го правете. Ако нямате нужния софуер и хардуер –не го правете.

Има една стара българска поговорка, която гласи: „Ако имаш жито, а ти трябва брашно – дай го на мелничаря. Той знае как да го направи”

И тук, общо взето, е същото.  За добро смесване и мастеринг са необходими определени хардуерни и софтуерни продукти с определени параметри. Принципно, може да си го направите и вкъщи „на компа”. И то ще звучи добре, като през „компа”. Ще вземете продукта, ще го пуснете през професионална озвучителна техника, но то пак ще звучи като „от компа”. Ето тук ще разберете защо е трябвало да дадете „житото“ на „мелничаря“.

Няма как да очаквате, че смесване и мастеринг в домашни условия ще звучи като смесване и мастеринг направени в студио.  Качеството има определена цена. А качествения продукт има технология на изработка.

 

СМЕСВАНЕ И МАСТЕРИНГ – НАПРАВИ СИ САМ

Приемаме, че нямате достатъчно ресурс, за да си позволите смесване и мастеринг в студио. Имате обаче подходящ комютър вкъщи, „бюджетни” монитори и някакъв софтуер.  Ето какво трябва да направите тогава:

  • Лоу кът на всички канали без бас и каса и без инструменти, които имат съдържание под честотата на среза. Тук трябва да проветире цветността на еквалайзера, с който работите. Слушайте и гледайте дали не отрязва прекалено много.
  • Изходният звук трябва да е добър. Колкото и да пипате при мастерирането, ако основата ви е лоша няма да звучи добре накрая.
  • Изходният микс трябва да е с максимален пик не повече от -6dB преди финалното оформяне.
  • Всички плъг-ини трябва да са linear phase, защото иначе се получават ефектни разминавания.
  • Еквалайзерът преди компресора, за да не се влияе поведението на компресора.
  • И най-важното – СЛУШАЙТЕ! Криви, графики, картинки и подобни визуализации нямат никакво значение ако не звучи добре.

 

СМЕСВАНЕ И МАСТЕРИНГ – КАК РАЗБИРАМЕ, ЧЕ Е ДОБРЕ НАПРАВЕНО

Най-точните критерии дали вашите смесване и мастеринг са направени добре са следните:

Когато чуете крайния продукт след няколко дни той да ви хареса от първото чуване. Слушайки го втори и трети път да не ви дразни и да не ви липсва нищо от звуковата картина. Следващият тест е да пуснете вашия „home made” продукт на близки и приятели. Ако и те го харесат, значи имате потенциал.

Най-сигурният критерии е когато пуснете своето парче в публичното пространство и то спечели симпатиите на напълно непознати за вас хора. Тогава със сигурност може да заключите колко добра е идеята ви и колко успешно е нейното реализиране.

Защо трябва да се доверите на специалист по смесване и мастеринг? – Защото много често напоследък се сблъскваме с добри музикални концепции с меко казано лошо звучене. Както казах и по-горе – качеството има цена. Ако търсите качествен, добре звучащ продукт, то за смесване и мастеринг ви е необходим специалист.

 

СМЕСВАНЕ И МАСТЕРИНГ – ЦЕНИ

 

Смесване на песен до 3мин – 400лв

Смесване на песен над 3мин – 620лв

Смесване на албум – 910лв за песен / минимум 11 песни/

Мастеринг на песен  до 3мин – 250лв

Мастеринг на песен над 3мин – 600лв

Мастеринг на албум – 1350лв на песен / минимум 11 песни/

За по-големи проекти цените са по договаряне.

 

смесване и мастеринг Global Web Design BG
Работно време: Пон.-Петък от (9:30 ч.-18:00 ч.)
Телефон: +359 884 561 731
Лице за контакт: Георги Банов
Е-Поща: globalwebdesignbg@gmail.com