звукови ефекти

ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ ПРОФЕСИОНАЛНИ

Звукови ефекти – важна част от цялостното оформление на звуковата картина в театрите, киното, рекламите и останалите аудио и аудиовизуални продукти. Тази съставка в звуковия дизаин придава естественост и обем на звука на рекламите, филмите, радио театърът. Звукови ефекти в днешно време има почти във всички звукови продукти. Навсякъде около Вас може да чуета едва доловими звукови ефекти и звукови ефекти, които изцяло изграждат дадено произведение. И тук не говорим за ефекти като дилей и ривърб. Тук става дума за онези звуци, които ви отвеждат в природата, които ви плашат до смърт в най-тихата част на филма. Онези звукови ефекти, които ви пренасят в различен от действителността свят. Онези ефекти, който напълно ви потапят в атмосферата на филма, музиката, рекламата или театъра, които гледате. Дъждовни капки, клаксон на кола, плач на дете, силен вятър… Това е една миниатюрна част от необятния свят на звуковите ефекти. За тях е тази статия.

 

ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ – КОЙ ГИ Е ИЗМИСЛИЛ

Няма конкретни данни кога точно са записани първите звукови ефекти и от кого. Поне ние още не сме стигнали до тази информация, макар да я търсим доста дълго време. Сигурно е, че първите звукови ефекти са правени в реално време докато се снима дадения филм/реклама или се играе дадената пиеса. С развитието на техниката и увеличаването на обема на работа се е наложило и изработването на записани звукови ефекти. Макар да не са се казвали точно така в началото, употребата им е била същата като сега. Сега, както и тогава, някои актьори създават сами част от звуковите ефекти, необходими за пиесата, която играят. Това се случва по време на записа на пиесата. Големите библиотеки със звукови ефекти постепенно изместват това задължение, защото повечето ефекти вече са записани от някой преди вас. Нуждата от записване на нови звукови ефекти обаче не отпада, защото всяка епоха звучи по различен начин.

 

ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ – КАК СЕ ПРАВЯТ

Две са големите групи звукови ефекти. Едната група са фоновите звуци. Към нея влизат всички звуци от заобикалящата ни среда. Шум на море, океан, дъжд, песни на птици, вятъра, буря, шума на реката и др. подобни. Другата голяма група звукови ефекти са конкретните звукови  ефекти. Към тях спадат звуци като изстел, гръмотевица, клаксон на кола, падане на предмет, стъпки, отваряне на врата и много други. Комбинацията от тези два вида звукови ефекти прави една обемна и реалистична звукова картина. Така пресъздадената обстановка има силно емоционално въздействие върху слушателя/зрителя. За направата на тези звукови ефекти се използват специално оборудвани студиа. В тях има чакълени пътеки, скърцащи врати, прозорци, чешми. Различни по размер обособени помещения пресъздават определена звукова атмосфера. Стълби, парапети, различни подови настилки са малка част от необходимото за добър запис на човешки стъпки. В зависимост от идеята се избира метода на записване на звукови ефекти и техния вид.

 

ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ – ТЪНКОСТИ

На пръв поглед записването на звукови ефекти изглежда лесна и дори забавна работа. Но колкото повече работите, толкова повече ще се убеждавате, че това съвсем не е така. С течение на времето ухото ви ще свикне да чува разликата във всеки един звук. Ще можете да определяте дали капчука, който чувате е навън или това са капки от чешмата в банята. Ясно ще чувате разликата между мъжките и женските стъпки, вятъра навън и течението под вратата на стаята. Колкото повече слушате звукови ефекти, толкова по-добре ще ги чувате. За да запишете качестени звукови ефекти ви трябват специални микрофонни системи, които помагат за изработката на пространствен звук. Съчетани с подходящия софтуер те са гаранция за успех. Съвременните цифрови звукозаписни средства и програми пък позволяват променяне на акустичната среда. Заедно с това можете да промените дистанцията и посоката на конкретния звук. А богатите библиотеки, които съществуват, значително улесняват изработването на звукови ефекти.

ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ ЗА РЕКЛАМИ И ФИЛМИ

В кино развитите страни за изработката на звукови ефекти за филми, реклами се наемат звукови артисти. Звуковите артисти са хората, които изиграват всеки един звуков детаил към дадения филм, реклама или игра. Те се наемат от звукозаписните студия да озвучават продукции с голям бюджет. Това скъпо удоволствие се отплаща в пъти над цената на услугата.

В студиото, в реално време, звуковите артисти пресъздават това, което се случва на екрана. За целта те издават реалистични звуци пред микрофон докато гледат филма/рекламата и тези звуци се записват. Крачки, шумолене на дрехи, крясъци на чайки са една малка част от звуковите ефекти, които се създават по този начин. Така почти всичко, което чувате, докато гледате фима/рекламата е записано частично или изцяло напълно самостоятелно. След това е монтирано в синхрон с кадрите и останалите звуци на продукта. Без звуковите артисти и студиата за звукови ефекти гледането на филми/реклами би било скучно и безинтересно занимание.

 

ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ ЗА ОНЛАЙН ОБЕКТИ

По доста различен начин се правят звукови ефекти за различните онлайн обекти. В това число влизат игрите, звуците на сайтовете, чатовете, виртуалните светове и др.. Често се предвижда по-малък от необходимото бюджет за звукови ефекти към сайт или игра.  Това налага тенденцията да се използва готова музика с преотстъпени срещу заплащане авторски права. Използват се готови звукови ефекти, а ако се налага да се изработят нови много често те се правят дигитално със специални програми. При достатъчен бюджет клиентите обикновено прибягват до услугите на саунд дизайнер. Неговата основна задача е да подбере и смеси музиката като добави към нея изработени от него звукови ефекти. А когато имате достатъчно пари и искате всичко да е уникално, запомнящо се и неповторимо си наемате фирма. Нейна задача и отговорност е да композира музиката за вашия продукт и ефектите към нея. Да ги запише и да ви ги предаде в готов за използване вид.

 

ПЛАТЕНИ ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ

В зависимост от бюджета за звукови ефекти, с който разполагате, имате няколко варианта за постигане на желаната атмосфера. Безброй са онлайн библиотеките, които предлагат добри звукови ефекти на приемливи цени. В зависимост от броя и вида на ефектите, които ви трябват, варира и цената на услугата. При всички случай обаче, по-евтино излиза да си купите готов ефект, отколкото да си запишете нов. Това е така, защото качествени звукови ефекти не се правят за 30 минути или час. В зависимост от вида на ефекта, който искате, е и времето за изработка. Някои звукови ефекти стават много бързо, а други отнемат дни. Понякога само няколко дубъла са достатъчни, а други пъти се изисква наслагване и синхронизиране на самите дубли и после на готовия ефект към останалата част от звуковата картина.

 

БЕЗПЛАТНИ ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ

Има и безплатни звукови ефекти. Такива можете да свалите от ютюб и от различни безплатни сайтове за звукови ефекти. Тях препоръчваме на клиентите си когато проекта, с който са се заели, е любителски, а не професионален. Основният недостатък на безплатните звукови ефекти е разликата в качеството с платените. Много често безплатните звукови ефекти имат различни фонови шумове. Както се досещате, средата, в която са записани е любителска и това се чува веднага. Също често безплатните звукови ефекти са компресирани на 128кbps, което буквално смачва звука. Заедно с „не важните” честоти при такова компресиране се отрязват и част от „важните”. Така повреденият звук вече не става за професионална употреба.  Това изключва използването на безплатните звукови ефекти в професионалната изработка на реклами, филми и звукови пиеси. Напълно неподходящи са и за употреба в театри, защото пуснати през професионална озвучителна техника недостатъците им се чуват осезаемо в залата.

 

ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ – ЦЕНИ

При поръчка на звукови ефекти при нас Вие получавате:

  • Композиране и аранжиране да звуковите ефекти според идеята ви;
  • Студиен запис и монтаж на звуковите ефекти;
  • Подходяща софтуерна обработка и предаването им в звуков формат по ваше желание.

При желание от ваша страна можем да смесим и мастетираме ефектите с останалата част от звуковата картина, която искате да направите. Тази услуга се заплаща отделно.

Цените за изработка на звукови ефекти са по договаряне в зависимост от броя на ефектите и тяхната сложност. За повече информация може да ни пишете на globalwebdesignbg@gmail.com или да се свържете с нас на телефон +359 884 561 731. 

 

звукови ефекти, звукови ефекти за игри, звукови ефекти за филми, ефекти за реклами, звукови ефекти цени, звукови ефекти за реклами, звукови ефекти вятър, звукови ефекти в презентация, звукови ефекти mp3, безплатни звукови ефекти, звукови ефекти за музика, звукови ефекти изтегляне Global Web Design BG
Работно време: Пон.-Петък от (9:30 ч.-18:00 ч.)
Телефон: +359 884 561 731
Лице за контакт: Георги Банов
Е-Поща: globalwebdesignbg@gmail.com